Dia Internacional de l'Orgull LGBT

El Dia Internacional de l'Orgull LGBT (lesbiana, gai, bisexual i transsexual), també conegut com Dia de l'Orgull Gai o simplement Orgull Gay és una sèrie d'esdeveniments que cada any els col·lectius homosexuals celebren de forma pública per a instar per la tolerància i la igualtat dels gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. Tal festa té lloc entorn del 28 de juny o bé el primer dissabte posterior a aquest, data en què es commemoren els Disturbis de Stonewall que van tenir lloc a Nova York (EUA) al 1969 i que es considera que marquen l'inici de l'alliberament homosexual. En alguns països la data original pot canviar en cas de coincidència amb altres esdeveniments locals molt importants.
La noció bàsica del «orgull gai» consisteix que cap persona ha d'avergonyir-se del que és, qualsevol siga el seu sexe o orientació sexual. El terme escollit (orgull), té probablement més sentit, des d'un punt de vista filològic, en anglès que en català. En efecte, la idea que sembla transmetre aquest concepte és més aviat la d'una dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure's afectada per la seua conducta ni orientació sexuals. En tal sentit, la traducció més correcta hauria de ser dignitat gai.
La celebració es desenvolupa comunament amb colorides «marxes de l'orgull» , que coincidixen, en l'hemisferi nord, amb l'inici de l'estiu. Els símbols de l'orgull gai (la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí i els triangles roses), s'exhibixen en abundància en aquestes festes. En les celebracions sol donar-se cabuda a activitats que excedixen del marc de la barrila: reivindicacions socials o polítiques que identifiquen als col·lectius participants. Una vegada superades les lleis considerades més discriminatòries en la seua contra per als homosexuals, la creació del matrimonis, o l'establiment de l'homoparentalitat, són temes recurrents en les festes de l'orgull contemporànies, que en els últims anys, amb la cada vegada major força del moviment homosexual, han anat polititzant-se fortament, convertint-se en un instrument de pressió política als governs en favor dels col·lectius homosexuals i contant amb una forta participació de grups auto-denominats d'"esquerra", que han assumit les demandes gai com pròpies.

1 comentario:

  1. Caldria connectar les entrades entre si. Per què cal una festa com aquesta? Per què reivindicar? Des de quan es fa?

    ResponderEliminar